Ikwilwijn.be
De centrale website voor de actieve wijnliefhebber
Jeveuxduvin.be Jeveuxduvin.be
Het beste van meer dan 30 handelaars
Wijnen zoeken
Oudere jaargangen
Handelaars
Handelaar zoeken

Mijn winkelwagentje
Zoek wijnen op naam:
  
Voor iedereen
Inloggen
Archieven
Snelnieuws
Blogs
Forum
Zoekertjes
Recepten
Wijn en gerecht
Alfabet
Links
Citaten
Boekenrubriek
Wijnbars
Proefnotities
Opleidingen
Quickpoll

De Basis
Algemeen
Wat is wijn?
Wijn bewaren
Wijn schenken
Wijn en gerecht - Algemeen

Voer voor specialisten
Thomas' hoekje

Vlaamse wijnblogdagen

Temperatuur-calculator
De ideale drinktemperatuur
Voor handelaars
Inloggen
Contacteer ons / Meer infoWijnalfabet

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


 
Acetaldehyde
Vormt zich bij blootstelling van alcohol aan de lucht. Is in minieme hoeveelheden in alle wijn aanwezig, maar zou enkel bij sommige sherry's waarneembaar mogen zijn.
 
 
Acre
Amerikaanse oppervlaktemaat ; 0,4047 hectare.
 
 
Afdronk
Het geheel van smaken die men kan ervaren na het doorslikken of uitspuwen van de wijn. Wordt uitgedrukt in seconden of caudalies.
 
 
Ahr
Duitslands ‘rode wijnparadijs’, in de vallei van de rivier de Ahr. Op de zeer steile wijngaarden van dit gebied groeit natuurlijk riesling, maar ook spätburgunder (pinot noir) en zijn vroegrijpe neef, de zeldzame frühburgunder. Portugieser is de andere belangrijke rode druivensoort in de Ahr.
 
 
Albarino
Op viognier gelijkende witte druif, heel karaktervol met een hoge zuurtegraad, vooral gebruikt in Portugal voor Vinho Verde en in Spanje in Rias Baixas DO.
 
 
Aligoté
Na chardonnay de tweede witte druivensoort in Bourgogne. Veelal gebruikt bij het maken van kir. Wordt gekenmerkt door een citroenachtige zuurheid.
 
 
Amfoor
Opslagvat, reeds gebruikt bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Vandaag worden grote amforen nog gebruikt voor de vergisting (ondergronds) door enkele wijnbouwers (vb. Josko Gravner in Friuli).
 
 
Amontillado
Op vat gerijpte fino sherry, droog, complexer dan fino en meer geëvolueerd.
 
 
Ampelografie
Studie van de verschillende druivenrassen, de wijnstok en haar vruchten.
 
 
Appellation d'Origine Contrôlée (AOC)
Herkomstbenaming in Frankrijk. In theorie ook een kwalitatieve graadmeter ; dit wordt enkel toegekend aan de beste streken of wijngaarden. In de praktijk zegt een AOC enkel dat de wijn in een bepaalde streek, volgens bepaalde methoden en met bepaalde druivenrassen werd gemaakt.
 
 
Appelzuur
Zuur dat zowal in appels als in druiven voorkomt. Tijndens de wijnbereiding, meer bepaald de gisting, wordt appelzuur omgezet in melkzuur en koolzuurgas.
 
 
Archet
Snoeiwijze van de druivelaar waarbij de wijnstok als een boog wordt opgebonden.
 
 
Arneis
Typische Piëmontese witte druif met een delicaat exotisch parfum.
 
 
Aroma
De geur van de wijn. Men onderscheidt primaire, secundaire en tertiaire aroma's ; ruwweg omgekeerd aan de groei van de druivelaar. Primair : fruit, secundair : hout, plantaardig en tertiair : aardse tonen.
Niet te verwarren met het boeket van de wijn.
 
 
Assembleren
Samenstellen, mengen, in dit geval van wijnen van verschillende druivenrassen, wijngaarden of percelen, of soms van verschillende jaargangen. vb Champagne zonder jaartal.
Zie ons artikel
 
 
Astringent
Smaakindruk, mondgevoel waarbij de smaakpapillen samentrekken ; wrang ; gebruikt om tanninerijke wijn te beschrijven.
 
 
Autolyse
Na de gisting in de fles (Champagnes), vormen de gistcellen een bezinksel en sterven daarna langzaam af. Door het contact met deze stervende gistcellen, verkrijgen de wijnen hun rijkdom en hun complexe aroma's. Dit chemisch verschijnsel noemen we autolyse. De flessen worden regelmatig gecontroleerd om de evolutie van de ondertussen sprankelende wijn te controleren.
 
 
AVA
American Viticultural Area. De Amerikaanse versie van de Appellation d'Origine Contrôlée.
 
 
Baden
De meest zuidelijke wijnregio van Duitsland, van de Bodensee tot Heidelberg. Baden kent een rijke eet- en wijncultuur. Dit is de streek van de droge witte en rode pinot-wijnen, maar er is ook veel rivaner aangeplant, terwijl andere klassieke druivenrassen zoals riesling, silvaner en gutedel een beperkte rol spelen.
 
 
Balthazar
Een champagnefles met inhoud van 12 liter, zijnde de inhoud van 16 gewone flessen.
 
 
Barbera
Na nebbiolo de tweede blauwe druif van Piemonte. Indien de opbrengst beperkt wordt, geeft deze druif complexe wijnen.
 
 
Barrel
Engelse inhoudsmaat ; 158,97 liter.
 
 
Barrique
Houten ton, meestal gemaakt van eikenhout. Wordt vaak nieuw gebruikt, en dan nog maximaal 3 keer (voor kwaliteitswijn). In Bordeaux is de inhoudsmaat 225 liter, in Bourgogne 228 liter, in de Loire 232 liter.
Zie ons artikel
 
 
Belemniet
Fossiel dat men terugvindt in de krijtbodem van de Champagne. Vindplaatsen van belemniet bakenen de appellatie van champagne af.
 
 
Benen
Gevolg van het samenspel van adhesie en cohesie van glas en wijn. Bij het walsen merkt men dat de wijn in min of meerdere mate aan het glas kleeft. Na verloop van tijd loopt de wijn in kleine stroompjes naar beneden. Deze micro-beekjes noemt men tranen of benen.
Heeft absoluut niets te maken met de kwaliteit van de wijn, wel met het alcoholgehalte en - in mindere mate - met de aanwezige hoeveelheid glycerol.
 
 
Bentoniet
Kleisoort die bestaat uit microscopisch fijn poeder met een zeer hoog zwelvermogen en dat gebruikt wordt bij de klaring van wijn.
 
 
Bitter
Smaak die meestal het gevolg is van een onvolledige rijping. Wordt vaak gezien als een fout in de wijn, maar Italiaanse wijnbouwers streven soms een typisch bittertje na.
 
 
Blanc de blancs
Term om witte wijn aan te duiden die gemaakt is van witte druiven.
 
 
Blanc de noirs
Term die gebruikt wordt om witte wijn aan te duiden die gemaakt is van alleen blauwe druiven. Hiervoor wordt bij de persing het kleurloze druivensap onmiddellijk van de schillen verwijderd.
 
 
Blauburgunder
Zo wordt pinot noir in Duitsland en Oostenrijk genoemd.
 
 
Blaufränkisch
Blauwe Oostenrijkse druif met een hoog tannine- en zuurgehalte.
 
 
Blenden
Mengen, assembleren ; verschillende druivenrassen, wijngaarden, percelen en/of wijnjaren vermengen om tot een complexere wijn te komen.
Zie ons artikel
 
 
Blind proeven
Wijn proeven zonder te weten welke wijn men drinkt, om een objectiever oordeel van de wijn te kunnen vormen. Het is de wijn (het etiket of beter de hele fles) die 'geblinddoekt' wordt, niet de proever.
 
 
Bloemig
Met bloemengeur. Soms ervaart men de geur van rozen of viooltjes in wijn. Ook wel 'floraal' genoemd.
 
 
Body
Synoniem van 'corps'. Slaat op de algemene opbouw en mondvulling van een wijn, kan licht, middelmatig of stevig zijn. Body wordt vooral bepaald door de alcoholische kracht en het extract van de wijn.
 
 
Boeket
Complex en gelaagd geheel van geuren dat ontstaat bij het verouderen van wijn. Enkel bij kwaliteitswijnen die een bepaalde leeftijd hebben.
 
 
Bonarda
Argentijnse blauwe druif die een lange rijping vraagt.
 
 
Botrytis Cinerea
Grauwe schimmel die in bepaalde gevallen - indien hij voorkomt op rijpe, volgroeide druiven - ook wel edelrot genoemd wordt. Tast de schil van de druif aan, waardoor het water in de druif makkelijk kan verdampen en de suikers in de druif geconcentreerd worden. vb Sauternes, Trockenbeerenauslese
Zie ons artikel
 
 
Branderig
Negatieve term die wordt gebruikt om te alcoholische wijn te beschrijven. Bij het doorslikken ervaart men een branderig gevoel in de slokdarm.
 
 
Brut
Droog ; term die meestal wordt gebruikt bij champagne.
 
 
Cabernet franc
Oorspronkelijk de originele cabernet-druif, veel voorkomend in de Loire en in Saint-Emilion en Pomerol, waar ze de merlotdruif uitstekend aanvult. Heel aantrekkelijke geur van zwarte bessen en frambozen, maar indien de druif niet volledig rijp is, kan er een sterke geur van groene paprika ontstaan.
 
 
Cabernet sauvignon
Meest bekende blauwe druivenras, topdruif op de linkeroever in Bordeaux. Nu volop doorgebroken in Californië en in de super - tuscans in Italië. Wordt zelden alleen gebruikt, maar verzacht door merlot. Gerijpt geeft deze druif een fantastische geur van zwarte bessen en peper.
 
 
Canaiolo
Vroeger dikwijls gebruikt om de sangiovese te verzachten in de Chianti-wijnen. Tegenwoordig minder populair.
 
 
Carignan
Meest aangeplante blauwe druif in Zuid-Frankrijk, synoniem voor hoge opbrengsten en minderwaardige wijn. Op verschillende plaatsen is men bezig deze druif te rooien en te vervangen.
 
 
Carmenère
Veel voorkomende blauwe druif in Chili met weinig zuren en veel zoet fruit. Kan bij blends met cabernet sauvignon en merlot dikwijls de smaak verbeteren. Zie ook ons artikel over deze druif.
 
 
Catarratto
Inheemse Siciliaanse druif. Na sangiovese de meest voorkomende in Italië. Geeft kwaliteit bij lage opbrengsten. Perzik en grapefruit.
 
 
Caudalie
Tijdseenheid waarmee men de afdronk meet. Eén caudalie staat gelijk aan het smaken van wijn nadat hij uitgespuwd/doorgeslikt werd gedurende één seconde.
 
 
Cépage
Druivenras.
 
 
Cépagewijn
Wijn die werd gemaakt van één enkel druivenras.
 
 
Chais
Kelder, loods, bij uitbreiding elke ruimte waar men wijn maakt.
 
 
Chaptaliseren
Techniek die in de 19de eeuw door Chaptal werd uitgevonden en die erin bestaat (bieten)suiker toe te voegen aan de most. Deze suiker zal na de gisting worden omgezet in alcohol. Doel van deze techniek is dus wijn uit een koel jaar meer alcoholische rijkdom te geven.
 
 
Chardonnay
Meest bekende witte druivensoort. Gedijt bijna overal goed, maar meest bekend als de druif van witte top-Bourgogne. Vertoont een waaier van smaken, naargelang de herkomst en de eventuele vatlagering.
 
 
Charmat-methode
Methode om schuimwijn te maken. Geen tweede gisting op fles, zoals bij champagne, maar in een gesloten tank waardoor de wijn fijne belletjes ontwikkelt en een zachtere smaak krijgt.
 
 
Chasselas
Meest populaire witte Zwitserse druif. Veelvuldig gebruikt als tafeldruif.
 
 
Chenin Blanc
Veelzijdige druif die zowel droge als zoete wijn voortbrengt. Vooral terug te vinden in Zuid-Afrika (honing en exotich fruit) en het Loire-gebied (complexiteit en structuur, kweepeer en boenwas).
 
 
Cinsau(l)t
Blauwe Franse druif die zachtfruitige wijn levert.
 
 
Citroenzuur
Zuur dat zowel in citroenen als in druiven voorkomt. Citroenzuur verdwijnt tijdens de wijnbereiding.
 
 
Civet
Gebruikt om de geur van de urine van katten te omschrijven ('pipi de chat', natte pels van wilde kat). Komt vaak voor bij jonge wijnen van sauvignon blanc.
 
 
Clavelin
Fles met een inhoud van 62 cl. Deze 'rare' inhoudsmaat wordt enkel gebruikt voor de 'vin jaune'.
 
 
Colheita
Port uit één bepaald jaar die ten minste zeven jaar gerijpt werd op houten vaten (pipes) ; dit in tegenstelling tot Vintage Port die slechts twee jaar vatrijping kent.
 
 
Collage
Het klaren van wijn. Men tracht de vaste bestanddelen uit de wijn te halen door deze te laten bezinken of door te klaren. Hiervoor gebruikt men vaak opgeklopt eiwit of bentoniet.
 
 
Colombard
Vroeger gebruikt om Cognac te distilleren. Nu maakt men er vooral in Zuid-Frankrijk en Californië eerder neutrale frisse witte wijnen mee.
 
 
Consecha
Spaans voor 'millésime', oogstjaar.
 
 
Cultivar
Zuid-Amerikaanse benaming voor 'druivenras'.
 
 
Cuvée
Niet-beschermde benaming voor een wijn die apart van de rest van de oogst werd gevinifieerd. Duidt op een speciale selectie, maar is het niet altijd...
 
 
D.O.
Denominaçion de Origin. Spaanse herkomstbenaming.
 
 
D.O.C.
Denominazione d'Origine Controllata. Italiaanse herkomstbenaming.
 
 
D.O.C.G.
Denominazione d'Origine Controllata e Garantita. Italiaanse herkomstbenaming, enkel aan de bekendste regio's gegeven, zoals vb Chianti.
 
 
D.O.Ca
Denominaçion de Origin Calficada. Spaanse top-herkomstbenaming : enkel toegekend aan Rioja en Priorato.
Zie ook ons artikel
 
 
Degorgeren
Term die voornamelijk in Champagne gebruikt wordt : na de tweede gisting op fles, verzamelt men de gistdroesem onder de kurk (in de fameuze 'puppitres'), bevriest men de hals van de fles in een zoutoplossing en verwijdert men de gistprop.
 
 
Dolcetto
Blauwe Piëmontese druif die fruitrijke, naar kersen smakende wijn geeft.
 
 
Droesem
Het bezinksel dat zich na verloop van jaren in de fles vormt ; ontstaat grofweg door verbindingen tussen kleurstoffen en tannines. Droesem in de fles is meestal een goed teken : het betekent dat de wijn niet overmatig werd gefilterd.
 
 
Druifluis
Phylloxera Vastatrix ; luizensoort die de Europese wijngaarden bijna volledig vernietigde aan het eind van de 19de eeuw. De phylloxera tast vooral het wortelstel van de wijnstok aan , waardoor de hele plant afsterft.
 
 
Enologie
Kennis van wijn.
 
 
Epoxy
Rubberachtige stof. Men gebruikt ze om de binnenkant van gistingskuipen te bekleden, omdat de stof niet reageert met de gistende most of de aanwezige zuren. De stof geeft ook geen ongewenste smaak of geur aan de wijn.
 
 
Ermitage
Synoniem voor marsanne in de noordelijke Rhône.
 
 
Estate
Engelse benaming voor 'wijndomein'.
 
 
Estate bottled
Engelse benaming voor 'op het domein gebotteld' of 'mise en bouteille au château'.
 
 
Fendant
Synoniem voor chasselas in de Zwitserse streek Valais.
 
 
Floc
Specifiek wijntype dat men bekomt door druivensap uit Armagnac te mengen met Armagnac.
 
 
Floraison
De bloemvorming op de wijnranken. Men rekent vanaf nu nog ruwweg 100 dagen tot de oogst
 
 
Foulage
Het kneuzen van de druiven, net voor de druiven de gistingskuip ingaan, waardoor het sap van de druiven makkelijker vrijkomt.
 
 
Franken
Duitse wijnregio langs de Main, ten oosten van Frankfurt. Een buitenbeentje in Duitsland, met een specifiek koel klimaat, verschillende bodemtypes en een eigen fles - de Bocksbeutel. Weinig riesling, hier, maar vooral rivaner, bacchus en sylvaner voor wit en Spätburgunder en de zeldzame domina voor rood...
 
 
Furmint
Witte druif, terug te vinden in Hongarije en Oostenrijk, waar zowel frisse als zoete wijnen mee gemaakt worden.
 
 
Galet
Typische steen uit de zuidelijke Rhône, vnl. Châteauneuf-du-Pape. Het zijn ovale, gladde keien die de grootte hebben van een klein brood. Ze verkregen hun vorm doordat ze in vroeger tijden al rollend door rivieren in hun bedding werden meegesleurd. (galets roulés)
 
 
Gamay
De enige blauwe druif voor Beaujolais. Kenmerkend zijn de hoge zuurtegraad en bij lage opbrengst een lekkere, fruitige smaak.
 
 
Garganega
Italiaanse witte druif uit Veneto, waarmee de Soave-wijn geproduceerd wordt. Citrusfruit overheerst in de smaak.
 
 
Gewürztraminer
Eén van de meest aromatische en geurigste van de witte druivensoorten. Zowel droge als zoete wijnen worden hiermee geproduceerd. Goede resultaten in de Elzas, Australië en Nieuw-Zeeland.
 
 
Gistdroesem
Bezinksel van dode gistcellen die zich na verloop van tijd onderaan de fles/het vat vormen als men de vloeistof laat rusten.
 
 
Gisting, alcoholische
Gistcellen zorgen ervoor dat aanwezige suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol en koolzuurgas.
 
 
Gobelet
Snoeiwijze waarbij twee ranken van de wijnstok 'als een beker' worden geleid.
 
 
Grechetto
Wit Italiaans druivenras, gebruikt in Umbrië voor het maken van Orvieto en in Toscane voor de Vin Santo.
 
 
Grenache Blanc
Witte druif met weinig zuren, vooral te vinden in Zuid-Frankrijk en Spanje.
 
 
Grenache noir
Blauwe druif, succesvol in Spanje (Priorato) maar ook in de zuidelijke Côtes-du-Rhône (Châteauneuf-du-Pape). Deze druif combineert een hoog alcoholgehalte met een ‘wilde’ smaak. Zie ook ons artikel over deze druif.
 
 
Gris de gris
Specifieke rosé-wijn die gemaakt wordt van druiven met een lichtblauwe schil (eerder grijs).
 
 
Groene oogst
Vendage verte ; om de opbrengst van de druivelaar te beperken, gaat men druiventrossen wegknippen als ze nog groen zijn. Men doet dit meestal op het moment van de verkleuring ; zo kan men de minst rijpe trossen knippen en beperkt men de rendementen.
 
 
Grüner veltliner
Oostenrijkse witte druif , waarvan zowel eenvoudige tafelwijn als kwaliteitswijn met een typische honingtoets geproduceerd wordt.
 
 
Guyot
Snoeitechniek, op punt gezet door de Franse wetenschapper Guyot. De jonge rank wordt opgebonden aan horizontale draden. Bij de 'Guyot simple' laat men één druivendragende rank uitgroeien, bij de 'Guyot double' - u raadt het al - twee.
 
 
Herkurken
Na 25 tot 50 jaar raakt de kurk van een wijnfles vaak verzadigd met wijn, kan de kurk de fles niet meer perfect afsluiten of krijgt ze andere gebreken. De meeste châteaux herkurken gratis uw oude flessen, maar behouden het recht om wijn te vernietigen die niet aan hun normen voldoet. Tegelijk met de herkurking worden de flessen bijgevuld (met uw eigen wijn - het kan dus zijn dat, als u een kist van 12 flessen laat herkurken, u slechts 10 of 11 flessen terugkrijgt).
 
 
Hessische Bergstrasse
Minder bekend Duits wijnbouwgebied ten zuiden van Frankfurt waar de druif zeker niet het belangrijkste gewas is. Meer dan de helft van de aanplant bestaat uit riesling, aangevuld met rivaner en grauburgunder (pinot gris).
 
 
Hoofdgisting
De alcoholische gisting.
 
 
Hybride
Synoniem voor 'kruising'. De bedoeling van een kruising is de sterke eigenschappen van beide 'ouders' te verenigen in de hybride.
 
 
INAO
Institut National d’Appellations d’Origine Controlée des vins et eaux-de-vie de France. Uitvoerend en controlerend instituut voor wat betreft herkomstbenamingen in Frankrijk.
 
 
INRA
Institut National de Recherche et Agronomie. Onderzoeksinstelling voor wat betreft de wijn- en landbouw in Frankrijk.
 
 
ITV
Institut Technique du Vin. Nationaal instituut waar men research verricht in het domein van het wijnmaken.
 
 
Jaartal
Het oogstjaar. De kwaliteit van een oogstjaar kan sterk verschillen tussen de verschillende landen, streken en zelfs binnen bepaalde wijnstreken.
 
 
Joven
Spaanse term die 'jong' betekent, meer bepaald wijn die geen houtrijping heeft gehad en dus relatief sneller moet gedronken worden.
 
 
Karaf
Wijnschenkkan. Geen synoniem van decanteerkan. Doel van een karaf is het makkelijker maken om wijn in grote flesformaten (dubbele magnum en groter) makkelijker te schenken.
 
 
Koolstofdioxide
Inert gas dat ontstaat tijdens de gisting. Wordt ook gebruikt om oxidatie tegen te gaan (vb in niet volledig gevulde vaten).
 
 
LBV
Late Bottled Vintage, aanduiding voor een portwijn die de karakteristieken van een Vintage heeft, maar die een langere vatrijping heeft gehad.
 
 
Limoncello
Citroenlikeur, specialiteit van Zuid-Italië. Best ijskoud gedronken op een warme zomeravond na de maaltijd. Leg de fles gerust in de diepvriezer...
 
 
Linkeroever
In Bordeaux spreekt men van 'rive droite' en 'rive gauche', waarbij men met dit laatste de Medoc bedoelt.
 
 
Maceratie
De weking. Meerbepaald het laten weken van de schillen, het vruchtvlees en eventueel de steeltjes in het (al dan niet) gistende sap, waardoor meer smaak, aroma's en kleur in de wijn terecht komen.
 
 
Malbec
Blauwe druif die best gedijt in een heet klimaat. Mooie resultaten in Frankrijk (Cahors) maar vooral in Argentinië, waar deze druif donkere wijn wijnen met een intense pruimensmaak voortbrengt.
 
 
Malolactische gisting
Appel-melkzuurgisting. Deze gisting, die na de alcoholische gisting kán plaatsvinden (sommige wijnbouwers willen dit niet) en die de scherpe appelzuren omzetten in zachtere melkzuren;
 
 
Marsanne
Witte Rhône-druif met een citrus- en perzikensmaak, die vaak geblend wordt met rousanne.
 
 
Melon de bourgogne
Witte druif waarvan de bekende Muscadet gemaakt wordt aan de monding van de Loire. Zijn hoge zuurtegraad maakt dat de wijn uitstekend past bij zeevruchten.
 
 
Merlot
De ‘andere’ blauwe druif voor Bordeaux. Levert dikwijls een sappige, tanninearme wijn. Wordt meestal gebruikt om de hardere cabernet sauvignon te verzachten. Op zichzelf geeft deze druif ook spectaculaire wijnen, vb Petrus, Masseto en Tua Rita’s Redigaffi.
 
 
Meunier
Ook bekend als pinot meunier. Wordt gebruikt in de Champagne om te blenden met chardonnay en pinot noir.
 
 
Mittelrhein
Duits wijnbouwgebied tussen Bonn en Bingen met spectaculair steile wijngaarden, voornamelijk beplant met riesling.
 
 
Monastrell
Spaanse naam voor mourvèdre.
 
 
Montepulciano
Blauwe druif uit Oost-Italië die een zware rode wijn voortbrengt. Niets te maken met de Toscaanse stad Montepulciano en zijn uit prugnolo gentile gemaakte vino nobile. In Abruzzo maakt men er steeds betere wijn van.
 
 
Morellino
Synoniem voor sangiovese in Scansano (Zuid-Toscane).
 
 
Morillon
Synoniem voor chardonnay in Oostenrijk.
 
 
Moscatel
Spaans synoniem voor muscat.
 
 
Moscatel
Spaans synoniem voor muscat.
 
 
Mosel-Saar-Ruwer
Duits wijnbouwgebied in het westen van Duitsland, natuurlijk in de valleien van de Moezel en haar bijrivieren. Zeer steile wijngaarden geven de riesling een frisfruitige finesse en mineraliteit mee. In de buurt van Trier wordt er mooie (schuim)wijn gemaakt van de elblingdruif.
 
 
Mourvèdre
Blauwe Franse druif die veel zon nodig heeft. In Bandol maakt men er wijnen van die lang kunnen rijpen en in Châteauneuf-du-Pape zorgt hij dikwijls voor de donkere kleur en de animale toets.
 
 
Müller-Thurgau
Kruising tussen riesling en chasselas, bedoelt om vroege rijping te koppelen aan complexiteit. Door zijn grote opbrengst helaas dikwijls misbruikt om minderwaardige wijnen (Liebfraumilch) te produceren.
 
 
Muscadet
Synoniem van melon de bourgogne.
 
 
Muscat Blanc à petits grains
Druif die exotische, kwalitatief hoogstaande wijnen voortbrengt. Samen met torrontés de enige druif die naar zichzelf smaakt.
 
 
Muscat d’Alexandrie
Veel geteeld wit druivenras, maar geeft niet zo elegante wijnen. Wordt vaak geblend met simpele droge witte wijn om er een parfumtoets en fruitigheid in te brengen.
 
 
Muselet
Het metalen korfje dat rond de champagnekurk en -fles zit, onder de beschermende folie. De muselet heeft als doel de kurk steviger op de fles te houden, vermits de druk in een champagnefles ervoor zou kunnen zorgen dat de kurk uit de fles schiet.
 
 
Musqué
Wordt gezegd van een wijn die een oxidatieve toets heeft.
 
 
Nahe
Duits wijnbouwgebied aan de Nahe, tussen Moezel en Rijn met een grote verscheidenheid aan wijnstijlen. Riesling, sylvaner en rivaner worden, naast de klassieke dornfelder, aangevuld met grau-, weiss- en spätburgunder.
 
 
Nebbiolo
Beroemde Piemontese blauwe druif met een hoog zuur- en tanninegehalte, te wijten aan de dikke schil. Typisch is eveneens de kersen- en pruimensmaak en de befaamde ‘tar and roses’.
 
 
Negroamaro
Blauw druivenras uit de hiel van Italië, Puglia. Deze druif geeft donkere wijnen met een tamelijk hoge bitterheid. Daarom wordt de druif vaak geblend met malvasia die fruitigheid aan de wijn toevoegt.
 
 
Nero D’Avola
Siciliaanse blauwe druif die wijn voortbrengt die naar bramen en pruimen smaakt.
 
 
Neus
Wijnterm voor de geur van een wijn.
 
 
Nieuwe Wereld
Alles behalve de Oude Wereld - meer bepaald Europa. Met deze term bedoelt men de overzeese wijngebieden, zoals Zuid-Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië...
 
 
O.I.V.
Office International de la Vigne et du vin.
 
 
Oaky
"Houterig" ; term die gebruikt wordt om wijn te beschrijven die (te) sterk naar hout ruikt en smaakt.
 
 
Omgekeerde osmose
Methode die ervoor zorgt dat de wijn geconcentreerd wordt door water aan de wijn te onttrekken.
 
 
Oversteken
Handeling die wordt uitgevoerd tijdens de rijping van de wijn, waarbij de jonge wijn van het ene vat in het andere wordt overgegoten, zodat de vaste bestanddelen in het eerste vat achterblijven.
 
 
Oxidatie
Chemische reactie die plaatsvindt onder invloed van zuurstof. Wijn die oxideert zal relatief snel in azijn veranderen.
 
 
Parker
Meest invloedrijke wijncriticus die wijnen quoteert op een maximum van 100 punten.
Zie ook ons artikel
 
 
Pergola
Groeiwijze van de druivelaar. De druivelaar is een klimplant ; soms wordt hij langs een boog of 'pergola' de hoogte in geleid.
 
 
Petit Verdot
Blauw druivenras dat aan de Bordeauxblend een typische viooltjesgeur geeft. Ook schitterende resultaten in warmere streken. Wordt bijna altijd gebruikt in blends.
 
 
Pfalz
Duiste wijnstreek tussen Rheinhessen en Frankrijk met sensuele, volle wijnen. Meest aangeplante druivenrassen : riesling, rivaner, weissburgunder en grauburgunder voor wit en portugieser, pinot noir, dornfelder en de uiterst zeldzame st. laurent voor rood.
 
 
Picpoul
Witte druif uit de Languedoc, die frisse wijn levert en vroeger gebruikt werd bij het maken van vermouth.
 
 
Pièce
Barrique in Bourgogne ; met een licht afwijkende inhoudsmaat, meestal 228 liter ipv 225 in Bordeaux.
Zie ook ons artikel
 
 
Pinot Blanc
Witte druif, voornamelijk geteeld in de Franse Elzas. Jong vertoont hij dikwijls een appelsmaak, tijdens het rijpen kan hij een honinggeur ontwikkelen.
 
 
Pinot Gris
Witte druif uit de Elzas met een lage zuurtegraad. In Italië gebruikt om mousserende wijn te maken.
 
 
Pinot Noir
Bekende blauwe druif uit de Bourgogne, die vroeg rijpt en een dunne schil heeft. Jonge wijn smaakt erg fruitig, gerijpte wijn vertoont smaken als leer en wild.
 
 
Pinotage
In 1925 in Stellenbosch gecreëerde kruising van pinot noir en cinsault. Hoge kwaliteit wanneer men de opbrengst beperkt, anders gevaar van agressieve tannines en storende estersmaak. Heeft steeds iets rokerigs, vaak zelfs verbrand rubber in de neus.
 
 
Pourriture noble
Grauwe schimmel die in bepaalde gevallen - indien hij voorkomt op rijpe, volgroeide druiven - ook wel edelrot genoemd wordt. Tast de schil van de druif aan, waardoor het water in de druif makkelijk kan verdampen en de suikers in de druif geconcentreerd worden. vb Sauternes, Trockenbeerenauslese
Zie ons artikel
 
 
Primitivo
Blauwe druif uit Zuid-Italië die in Californië zinfandel heet. De wijnen zijn meestal heel zwaar en alcoholisch.
 
 
Prosecco
Italiaanse druif waarvan de mousserende wijn met dezelfde naam gemaakt wordt. Komt voornamelijk in de streek rond Venetië voor.
 
 
Prugnolo Gentile
Kloon van de sangiovesedruif, waarmee de vino nobile gemaakt wordt.
 
 
Quinta
Portugees voor wijngaard of wijnhuis. De grote 'merken' kopen hun druiven bij verschillende quinta's, maar soms wordt een 'single quinta-port' gemaakt.
 
 
Quintaal
Oude maat waarmee -vooral in Italië - de opbrengst per hectare wordt uitgebracht. Eén quintaal staat voor 110 kg druiven. Rekening houdend met het feit dat 1 kg druiven ongeveer 0,7 liter wijn voortbrengt, is een quintaal gelijk aan 0,77 hl.
 
 
Rechteroever
In Bordeaux spreekt men van 'rive droite' en 'rive gauche', waarbij men met de eerste de 'Libournais' bedoelt (Saint-Emilion, Pomerol en hun satellieten).
 
 
Refosco
Blauwe druif uit Friuli (Italië) waarmee donkere, lang houdbare wijn gemaakt wordt.
 
 
Réhoboam
Flesmaat met een inhoud van 4,5 liter.
 
 
Remontage
Tijdens de inweking of de gisting gaat men wijn aftappen en bovenop de schillenkoek sproeien. Hierdoor kan er meer kleur, smaak en tannine aan de schillen onttrokken worden.
 
 
Remuage
Het draaien en steeds vertikaler zetten van champagneflessen in de typische 'pupitre'. Doel is het verzamelen van alle (dode) gistcellen in de hals van de fles. Uitvinder van deze methode was de Veuve Cilcquot.
 
 
Rheingau
Duitse wijnstreek tussen Rüdesheim en Wiesbaden aan de Rijn met eeuwenoude strenge kwaliteitseisen. Hier ontstond ook de gebotrytiseerde wijn (Schloss Johannisberg). Belangrijkste druif : riesling.
 
 
Rheinhessen
Duitslands grootste wijnstreek rond Worms. Misschien wel de meest actieve Duitse streek waar de laatste jaren een enorme kwaliteitsstijging merkbaar is. Een hele reeks modern gemaakte wijnen met silvaner, scheurebe, rivaner en de onvermijdelijke riesling voor wit en portugieser en dornfelder voor rood. Vergeten we ook niet de verschillende pinot-druiven te vermelden...
 
 
Riesling
Witte druif, heel succesvol in Duitsland. De rieslingdruif gedijt het best in een koel klimaat waar de druiven langzaam en laat rijpen. De wijn kan heel droog zijn of weelderig zoet. Gerijpt vertoont deze wijn een typische petroleumsmaak.
 
 
Rivaner
Synoniem van müller-thurgau.
 
 
Rolle
Witte druif uit de Languedoc, dikwijls geblend met viognier, grenache blanc, rousanne, marsanne. Men neemt aan dat rolle en de Italiaanse vermentino een en dezelfde druif zijn.
 
 
Rousanne
Populairste witte druif in de Rhône, dikwijls geblend met marsanne. Rousanne geeft bewaarijnen met een lage zuurtegraad. Wordt heel uitzonderlijk als monocépage gebruikt, vb in Château de Beaucastels Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes.
 
 
Saale - Unstrut
Duitslands noordelijkste wijnbouwgebied tussen Weimar en Leipzig. Droge, eerder kruidige wijnen op basis van silvaner, rivaner en weissburgunder.
 
 
Sabreren
Het openen van een fles champagne met een sabel. Deze handeling stamt uit de tijd van de kozakken in de Frans-Russische oorlog : als ze van hun paard sprongen, wilden ze zo snel mogelijk drinken ; ze riepen "Bistrj, bistrj" (vandaar de 'Bistro'), wat 'snel, snel betekent, en ze openden de fles met hun sabel...
 
 
Sachsen
Wijnbouwgebied in het oosten van Duitsland, tevens de kleinste wijnregio, in de vallei van de Elbe. Meestal steile wijngaarden op granietbodem, beplant met rivaner, riesling, weissburgunder en de plaatselijke goldriesling.
 
 
Sagrantino
Blauwe Italiaanse druif waarvan heel fruitige wijnen gemaakt worden evenals zoete passito van gedroogde druiven.
 
 
Salmanasar
Flesmaat van 9 liter ; genoemd naar de Syrische koning...
 
 
Sangiovese
Belangrijkste druif van Midden-Italië. Kleine, laatrijpende druif die baat heeft bij een warm groeiseizoen. In de wijn vinden we zowel fruitige tonen als bosbessen, pruimen en aardbeien, alsook kruidige tonen zoals tijm terug.
 
 
Sankt Laurent
Oostenrijkse blauwe druif die vroeg bloeit en fruitige wijn voortbrengt (aardbeien, framboosjes en kersen) die het best jong gedronken wordt. Een beetje zoals pinot noir, maar dan sterker en eenvoudiger.
 
 
Sauvignon Blanc
Witte druif die wijnen levert met een zeer expressief karakter van o.a. citrusfruit, hooi, bloemen en ‘pipi de chat’. We vinden deze druif zowel in Frankrijk (Loire, Bordeaux) als in de Nieuwe Wereld.
 
 
Savagnin
Druivensoort in Oost-Frankrijk (Jura) waarvan de Vin Jaune gemaakt wordt.
 
 
Sémillon
Deze witte druif is vooral de sterkhouder in de grote zoete witte wijnen uit Sauternes en het Franse Zuidwesten. Ook de droge witte bordeaux danken hun reputatie aan deze druif. Op haar mooist is de sémillon in combinatie met de sauvignon blanc, maar combinaties met chardonnay (semchard) winnen aan populariteit.
 
 
Separator
Toestel dat gebruikt wordt om grote hoeveelheden wijn te klaren. Werkt ongeveer als een centrifuge.
 
 
Silvaner
Witte druif uit Duitsland en de Elzas die zowel droge als zoete wijn kan opleveren.
 
 
Strohwein
Vin de paille. Specifieke wijn, komt voornamelijk voor in de Jura of in de Rhône. Na de oogst laat men de druiven op strooien matten drogen, waardoor de aanwezige suikers geconcentreerd worden en men een zoete wijn bekomt.
Zie ook 'hoe maakt men een zoete wijn'
 
 
Syrah/Shiraz
In Frankrijk (Hermitage en Côte-Rôtie) en Australië brengt deze blauwe druif wijnen van wereldklasse voort. Jong ruiken deze wijnen naar exotische bloemen en rokend hout, na rijping vallen vooral de volle fruitsmaak van pruimen en zwarte bessen en het chocoladeachtig karakter op. Heeft altijd een zweem van gerookt vlees.
 
 
Tannat
Blauwe druif die voorkomt in Frankrijk (Madiran) en Uruguay. Goed gemaakt zijn het wijnen met aangepaste tannines en een uitgesproken smaak van bramen.
 
 
Tannine
Stof die voor het 'wrange', 'astringente' mondgevoel zorgt, die de speekselklieren doet uitdrogen en samentrekken. De stof is looizuur en ze komt vooral voor in de pitjes, de schil en de steeltjes van de druiven. Tijdens de rijping op houten vaten geven deze ook tannine af. Tannine kan groen, onevenwichtig, hard of mooi versmolten zijn.
 
 
Tatricage
Het bijvoegen van wijnsteenzuur (acide tatrique) in poedervorm aan het druivensap voor de gisting, om de zuurtegraad van de uiteindelijke wijn aan te passen.
 
 
Tempranillo
Spanjes belangrijkste blauwe druif, die niet alleen de basis is van de knapste Riojawijnen, maar nu ook volop doorgebroken is in Ribera del Duero. “Het Spaanse antwoord op cabernet sauvignon”, zo wordt tempranillo wel eens genoemd omwille van het vergelijkbare tanninegehalte, de structuur, de zuren en het relatief beheersbare alcoholgehalte. Zwarte kersen en bramen overheersen op jonge leeftijd, maar na verloop van jaren evolueert dit richting rood fruit.
 
 
Tinto Fino
Synoniem voor tempranillo in Ribera del Duero.
 
 
Tocai Friulano
Witte druif die in Friuli (Italië) kwaliteitswijn voortbrengt. Jong te drinken.
 
 
Torrontés
Argentijnse witte druivensoort die samen met muscat de enige druif is die naar zichzelf ruikt en smaakt.


 
 
Tranen
Gevolg van het samenspel van adhesie en cohesie van glas en wijn. Bij het walsen merkt men dat de wijn in min of meerdere mate aan het glas kleeft. Na verloop van tijd loopt de wijn in kleine stroompjes naar beneden. Deze micro-beekjes noemt men tranen of benen.
Heeft absoluut niets te maken met de kwaliteit van de wijn, wel met het alcoholgehalte en - in mindere mate - met de aanwezige hoeveelheid glycerol.
 
 
Trebbiano
Deze witte druif is identiek aan de ugni blanc uit Frankrijk. Typisch is de hoge zuurtegraad en de eerder normale smaak.
 
 
Tuilé
Franse term om de kleur van rode wijn te beschrijven : letterlijk 'dakpanrood', maar kan ook op terracotta (bruinrood) slaan.
 
 
Ugni Blanc
Zelfde witte druif als de trebbiano.
 
 
Umami
De vijfde smaak die we in onze mond kunnen herkennen, naast zoet, zuur, bitter en zout. Umami is een soort van Japanse smaakversterker en behoort tot de familie van de aminozuren.
 
 
Unwooded
Zonder houtrijping.
 
 
Vanille
Geurimpressie die in wijn kan voorkomen ; afkomstig van het hout dat gebruikt werd tijdens de gisting of de (vat)rijping.
 
 
Varietal
Amerikaanse benaming voor 'druivenras'.
 
 
Vatlagering
Na de gisting wordt de jonge wijn op vat verouderd om de wijn zachter te maken en de vaste bestanddelen te laten bezinken. Dit vat kan een houten ton zijn, maar even zo goed een inox tank, beton, glas en plastic kunnen ook worden gebruikt...
Zie ook houtrijping.
 
 
Vatrijping
Na de gisting wordt de jonge wijn op vat verouderd om de wijn zachter te maken en de vaste bestanddelen te laten bezinken. Dit vat kan een houten ton zijn, maar even zo goed een inox tank, beton, glas en plastic kunnen ook worden gebruikt...
Zie ook houtrijping.
 
 
Vendage verte
Om de opbrengst van de druivelaar te beperken, gaat men druiventrossen wegknippen als ze nog groen zijn. Men doet dit meestal op het moment van de verkleuring ; zo kan men de minst rijpe trossen knippen en beperkt men de rendementen.
 
 
Véraison
Kleurzetting van de druiven. Dit is de overgang van een oorspronkelijk groene kleur naar de definitieve kleur van de druif (wit of rood). Deze fase ligt net halfweg de bloei en de oogst van de druiven - in het Noordelijk halfrond is dit ongeveer eind juli.
 
 
Verdicchio
Witte druif uit midden-Italië met een typische citrussmaak.
 
 
Vermentino
Witte Italiaanse druif die wijnen oplevert die jong gedronken moeten worden. Hoge zuurtegraad, citrussmaak en men beweert dat dit dezelfde druif is als de Franse rolle.
 
 
Vernaccia
Witte Italiaanse druif, vooral bekend van de Vernaccia di San Gimignano. Typische citrussmaak en frisse zuren maken er een dorstlessende wijn van.
 
 
Versnijden
Hiermee bedoelt men de vermenging van wijnen van verschillende herkomst.
 
 
Versterkte wijn
Wijn waar tijdens de gisting alcohol wordt bijgevoegd om de gisting te stoppen, wat resulteert in een (alcohol)krachtige, zoete wijn. vb Port, Vin doux naturel.
 
 
Vieilles vignes
Letterlijk 'oude wijnstokken'. Deze term is niet wettelijk beschermd ; dus sommigen spreken reeds van vieilles vignes als de stokken de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt, anderen pas vanaf 50 of 80 jaar. Oude stokken brengen minder trossen voort, dus minder druiven, waarover de door de wortels aangevoerde voedingsstoffen moeten verdeeld worden. Ze brengen dan ook meer geconcentreerde, krachtiger wijnen voort.
 
 
Vin de garde
Vage omschrijving voor 'wijnen die goed en lang verouderen'.
 
 
Vin de Paille
Specifieke wijn, komt voornamelijk voor in de Jura of in de Rhône. Na de oogst laat men de druiven op strooien matten drogen, waardoor de aanwezige suikers geconcentreerd worden en men een zoete wijn bekomt.
Zie ook 'hoe maakt men een zoete wijn'
 
 
Vin de presse
Bekomt men door de overblijvende most - nadat de lekwijn of vin de goutte is weggevloeid - te persen. De wijn is harder, geconcentreerder dan de lekwijn en bevat (te) veel tannine.
 
 
Vin doux naturel
Specifieke zoete wijn die bekomen wordt door de gisting voortijdig stop te zetten door alcohol toe te voegen. Het onvergiste restsuiker zorgt voor de zoete smaak.
Zie ook 'hoe maakt men een zoete wijn'
 
 
Vin jaune
Zeer specifieke wijn uit de Jura. De wijn moet minstens zes jaar in een afgesloten vat verouderen. Het vat wordt niet bijgevuld, maar er vormt zich een dun laagje 'flor' die de wijn tegen oxidatie beschermt. Na zes jaar blijft van één liter wijn slechts 62 cl over, de reden ook waarom deze wijnen enkel in flessen met deze inhoudsmaat (= clavelin) worden gebotteld.
 
 
Viognier
Witte druif die in Condrieu (Noordelijke Rhône) topwijn produceert, maar ook mooie resultaten geeft in Zuid-Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië. Viognier heeft een vrij expressief, krachtig aroma dat ook bij ‘blends’ met andere druivenvariëteiten gemakkelijk herkenbaar is. Ze hebben een heel kenmerkend parfum van abrikozen, perziken en voorjaarsbloemen.
 
 
Vitis Vinifera
Binnen de familie van de Vitis (de wijnstoksoort die druiven voortbrengt) vinden we de familie van de Vitis Vinifera - deze wordt het vaakst in de Europese wijnbouw gebruikt - die op zijn beurt weer onderverdeeld is in de druivenrassen die we kennen (syrah, cabernet...)
In Europa worden een 1000-tal verschillende druivenrassen gebruikt, waarvan slechts een twintigtal in significante hoeveelheden.
 
 
Walsen
Door de wijn in het glas te laten ronddraaien, wordt het oppervlak van de wijnspiegel vergroot, waardoor de wijn meer in contact komt met de lucht. Hierdoor komen de zwaardere aroma's vrij en neemt de geurintensiteit van de wijn toe.
 
 
Weissburgunder
Synoniem voor pinot blanc in Oostenrijk en Duitsland.
 
 
Welschriesling
Witte druif die goede droge en zoete wijnen voortbrengt in Oostenrijk en Slovenië.
 
 
Wijn
Wijn is eigenlijk gewoonweg vergist druivensap. Of beter volgens artikel 1 van het Wijnbesluit van de Warenwet: De aanduiding wijn mag uitsluitend worden gebezigd voor den drank, die door alcoholische gisting is verkregen uit - en geen andere bestandelen bevat dan die afkomstig van - het sap van druiven met dien verstande, dat gedeeltelijke gisting, toevoegingen en bijzondere technische bewerkingen geoorloofd zijn, uitsluitend voor zover deze in het land van oorsprong bij de bereiding van die soorten in de reële voortbrenging gebruikelijk zijn en voor zo ver deze niet zijn in strijd met de bepalingen van dit besluit.
 
 
Wijnsteenzuur.
Zuur dat enkel in druiven, druivenmost en wijn voorkomt, naast citroenzuur en appelzuur. Kan onder de vorm van onschuldige kristallen in wijn voorkomen, indien deze te koel bewaard werd.
 
 
Wine of Origin
Zuid-Afrikaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de Franse AOC.
 
 
Württemberg
Duitse wijnregio rond Stuttgart en Heilbronnen. Voornamelijk rode wijnen, op basis van trollinger, schwarzriesling en lemberger. De witte wijnen komen van riesling en kerner.
 
 
Xiros
Griekse term voor 'droog'.
 
 
Y
Droge witte wijn van Château d'Yquem. Wordt gebotteld als 'gewone' Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Heeft een groot rijpingspotentieel.
 
 
Yecla
Wijngebied van Zuid-Spanje met als typische druif de monastrell.
 
 
Ziel
Holte in de bodem van een wijnfles, bedoeld om het bezinksel te concentreren onderan de fles. Bij wetenschappelijke studies werd een verband gevonden tussen de diepte van de ziel en de kwaliteit van de wijn : hoe dieper de ziel van de fles, hoe beter de wijn die erin zit.

 
 
Zinfandel
Californische blauwe druif, die oorspronkelijk uit Italië kwam en daar primitivo heet. De smaak van zinfandel omschrijven is bijna onmogelijk, aangezien ongelooflijk veel smaken waar te nemen zijn wanneer men deze wijn drinkt, afhankelijk van de wijn die men ervan maakt : wit, rood of rosé.
 
 
Zwavel
Voor de enen het allerbeste wat wijn ooit is overkomen, voor anderen een middel 'des duivels'. Zwavel wordt om drie redenen in de wijn gebruikt : ontsmetting van vaten en flessen, stoppen van de gisting en de stabilisatie van de vergiste wijn. Zwavel heeft ook een anti-oxidatieve werking.
 
 
Zweigelt
Meest aangeplante blauwe druivensoort van Oostenrijk, kruising van blaufränkisch met sankt laurent. Het karakter van deze druif levert logischerwijze een combinatie van de kenmerken van de blaufränkisch (kruidig en stevig) en de sankt laurent (zacht, sappig fruit).
 


A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


Zoeken in het alfabet
  


Mist u nog een term?
Stuur ons dan een mailtje:
info@ikwilwijn.be