Ikwilwijn.be
De centrale website voor de actieve wijnliefhebber
Jeveuxduvin.be Jeveuxduvin.be
Het beste van meer dan 30 handelaars
Wijnen zoeken
Oudere jaargangen
Handelaars
Handelaar zoeken

Mijn winkelwagentje
Zoek wijnen op naam:
  
Voor iedereen
Inloggen
Archieven
Snelnieuws
Blogs
Forum
Zoekertjes
Recepten
Wijn en gerecht
Alfabet
Links
Citaten
Boekenrubriek
Wijnbars
Proefnotities
Opleidingen
Quickpoll

De Basis
Algemeen
Wat is wijn?
Wijn bewaren
Wijn schenken
Wijn en gerecht - Algemeen

Voer voor specialisten
Thomas' hoekje

Vlaamse wijnblogdagen

Temperatuur-calculator
De ideale drinktemperatuur
Voor handelaars
Inloggen
Contacteer ons / Meer info


1 

Wijn schenken

Nadat de wijnbouwer zoveel moeite gedaan heeft om een mooie wijn te maken en u de nodige inspanningen hebt geleverd om de wijn in ideale condities te bewaren, zou het zonde zijn om niet al het nodige te doen om de wijn onder de perfecte omstandigheden in uw glas te krijgen en ten volle van zijn geur en smaak te kunnen genieten.
Welke factoren hebben invloed op de smaak van wijn aan tafel? Eén van de belangrijkste aandachtspunten – jammer genoeg ook iets waar veel te weinig aandacht wordt aan geschonken - is de serveertemperatuur. Vervolgens moeten we de fles op de juiste manier openen. We kunnen de wijn ook nog karaferen of decanteren. En tenslotte is er ook nog het glas… Ook andere wijnen – die u voordien geschonken hebt – en natuurlijk de begeleidende gerechten zullen de smaak van de wijn beïnvloeden, maar voor meer informatie over de wisselwerking tussen wijn en gerecht verwijzen we u graag naar dit specifieke onderdeel op onze homepagina.

Wijn vraagt niet alleen dat we hem de nodige rust geven, hij wil ook dat we hem royaal, niet gehaast schenken en hem de ruimte en de tijd geven om te ademen. Daarenboven kan het schenkritueel de tafelgeneugten met een factor vergroten.

Op welke temperatuur schenk ik wijn?

Niets kan wijn meer beïnvloeden dan hun temperatuur. Wijnen moeten geschonken worden op hun ideale temperatuur zodat geur en smaak ten volle tot hun recht kunnen komen. In het algemeen worden witte wijnen te koud geschonken en rode wijnen te warm. Een wijn die te koud geserveerd wordt, kan heel gesloten overkomen en in het geval van tanninerijke rode wijn zelfs stroef en bitter smaken (als u al eens koude sterke thee zonder suiker hebt gedronken, begrijpt u wel wat hiermee wordt bedoeld). Kouder dan 6°C proef je eigenlijk niets meer, onze smaakpapillen worden licht verdoofd en van enig genot is hier echt geen sprake meer. Opletten dus met wijnen waar op het etiket vermeld staat ‘servir très très frais’!
Te warm geschonken wijn lijkt wat wee en de alcohol zal snel overheersen. Het klassieke ‘chambreren’ stamt nog uit de tijd van vóór de centrale verwarming, toen het in de betere huiskamer een frisse 18°C was. Zeker in deze tijd, met fruitgedragen wijnen met vrij veel alcohol, mag u de wijn niet te warm schenken.

De optimale drinktemperatuur van een wijn hangt af van de soort :
Algemeen kan je stellen dat jonge, eenvoudige en lichte wijnen het koelst geschonken mogen worden. De witte wijnen tussen 6° en 10°, de rode wijnen tussen 12° en 16°. Vollere, steviger en complexere wijnen mogen wat warmer : witte wijnen tussen 10° en 14° en rode wijnen tussen 16° en 18°. Schuimwijnen volgen dit zelfde schema : een eenvoudige schuimwijn kan best rond de 8° geschonken worden terwijl een gerijpte vintage champagne ten volle openplooit op 12-14°.

Opgelet : als het heel warm is in de ruimte waar de wijn geschonken wordt, zal de temperatuur van de wijn in het glas heel snel veranderen!

Tip : serveer de wijn beter een graadje (of twee) frisser dan de ideale schenktemperatuur. De wijn warmt snel op in het glas, maar kan ook indien nodig wat verwarmd worden door het glas met beide handen te omvatten (waarvoor dienen ze anders?). Te warme wijn aan tafel koelen is wat moeilijker…

Wijn kan snel gekoeld worden in de koelkast of in een koelemmer. De volmaakte emmer is zo diep dat de hele fles, met hals en al, ondergedompeld kan worden. Om te weten hoe lang u uw flessen moet koelen om de gewenste temperatuur te bereiken, kan u onze temperatuurcalculator op de homepagina raadplegen.
Als alternatief voor de koelemmer bestaan er ook koelzakjes die rond de fles passen.


Hoe open ik een fles wijn?

Alles hangt af van de methode volgens dewelke de fles werd afgesloten. Twee steeds populairder sluitingen zijn zeer eenvoudig te verwijderen : de glazen stop en de schroefdop. Bij beide types draait u de stop er gewoon af (bij de glazen stop moet u ook nog een lichte opwaartse beweging maken).

Natuurkurk en kunststof kurken zijn meestal nog bedekt met een capsule.
Een capsule was oorspronkelijk bedoeld om de kurk te beschermen tegen vuil en schimmel die zouden kunnen voorkomen tijdens het jarenlange verblijf in vochtige kelders. Vandaag de dag heeft de capsule haar beschermende functie min of meer verloren – hoeveel mensen beschikken nog over een vochtige kelder én hoeveel wijnen zijn er nog bedoeld voor een jarenlange flesrust? – en heeft nu enkel nog een esthetisch doel. Vroeger werd de capsule van lood gemaakt, maar dit werd eind jaren 1970 verboden omdat er bij het uitschenken lood in het glas terecht komen door het contact van de wijn met de capsule. Let er dus goed op dat u de capsule volledig verwijdert bij oude flessen! Tegenwoordig worden verschillende soorten plastic of tinfolie gebruikt.

Hoe kan u de capsule het best verwijderen?
Neem een scherp mesje – u vindt dit meestal in uw kurkentrekker - of een speciale capsulesnijder en snij rondom de flessenhals de capsule los. Waar? Hier worden regelmatig verhitte discussies over gevoerd. Volgens de enen moet de capsule worden losgesneden midden op de verdikking van de flessenhals. Persoonlijk zijn we er eerder voor te vinden dat de capsule net ónder deze verdikking – de druppelrand van de fles – wordt losgesneden (zo vermijdt u elk contact tussen de wijn en de folie). Een laatste strekking zegt dat de hele folie moet verwijderd worden (Nicolaas Klei vindt dat de fles er anders uitziet als een man met de onderbroek tot op de knieën, maar dat laten we geheel voor zijn rekening).

Wat met een capsule uit was?
Bespaar uzelf het stuntelig afschrapen van de was met een mes of -God beware- beitel waardoor heel uw leefruimte vol waskruimers komt te liggen. De enige manier om dit een beetje netjes te doen is eigenlijk heel eenvoudig (en ook de wijnbouwer doet het zo): draai de kurkentrekker door de was in de kurk, trek de kurk half uit de fles (de was zal breken en er zal een 'hoedje' bovenop de kurk blijven), verwijder loszittende stukjes was om te vermijden dat ze in de wijn terechtkomen en trek de kurk helemaal uit de fles.

Eenmaal de capsule is verwijderd doet u er goed aan om de top wat af te vegen omdat er wat schimmel op de kurk kan zitten.


Hoe ontkurk ik een fles wijn?

Zeer belangrijk is uw kurkentrekker. De ontwerpers ervan hebben de grootst mogelijke inventiviteit ontwikkeld en hoewel de basis door de eeuwen heen steeds hetzelfde gebleven is, bestaan er tientallen verschillende modellen kurkentrekkers. Zelf zweren we bij de echte ‘sommelier’-kurkentrekker, een klein model met een tweetraps liftmechanisme, maar het overgrote deel van de kurkentrekkers – van het meest basische model tot de meest gesofistikeerde computergestuurde varianten – dat op de markt is werkt goed tot uitstekend. Het belangrijkste onderdeel is de schroefdraad. Deze moet stevig zijn en de opening van de spiraal moet voldoende groot zijn om meer grip te hebben op de kurk. Gebruik in ieder geval nooit kurkentrekkers met smalle boortjes of open spiralen van metaaldraad. De goede kurkentrekker bestaat uit een stevige spiraal, gemaakt van glad materiaal met twee horizontaal verlopende snijvlakken. Tijdens het openen van een fles wijn is soms zelfs een trekkracht van 5 bar nodig, dus de stevigheid is wel belangrijk.
De 'wijnkoperskurkentrekker ' of de 'tire-bouchon bilame' is handig bij beschadigde kurken, oude verkruimelde exemplaren of moeilijk loskomende kurken.

Draai de spiraal van de kurkentrekker in de kurk en draai, trek of hef de kurk uit de hals.Volgende lijst geeft een meer gedetailleerd overzicht over de verschillende wijnen en hun ideale schenktemperatuur:

14-16°  --> Alentejo – basis - rood
15-17°  --> Alentejo – de betere - rood
6-8°  --> Aligoté – algemeen - wit
8-10°  --> Aligoté – de betere - wit
6-7°  --> Anjou - rosé
13-14°  --> Anjou – algemeen – rood
14-15°  --> Anjou – de top - rood
16-18°  --> Barbaresco – allemaal - rood
14-15°  --> Barbera – algemeen - rood
16-17°  --> Barbera – de topproducenten - rood
15-17°  --> Barolo - basiscuvées - rood
16-18°  --> Barolo – de topproducenten - rood
12-13°  --> Beaujolais - basiscuvées - rood
14-15°  --> Beaujolais – de topproducenten, Villages en Grands Crus - rood
9-11°  --> Bonnezeaux– algemeen – wit
6-8°  --> Bordeaux – algemeen – rosé
7-9°  --> Bordeaux (Clairet) – algemeen – rood
15-16°  --> Bordeaux - basiscuvées - rood
6-8°  --> Bordeaux – algemeen – wit
15-16°  --> Bordeaux Supérieur - basiscuvées - rood
9-11°  --> Bourgogne – algemeen – wit
15-16°  --> Bourgogne – algemeen – rood
16-17°  --> Brunello – algemeen - rood
17-18°  --> Brunello – de topproducenten - rood
14-15°  --> Carmenère – algemeen – rood
15-16°  --> Carmenère – de topproducenten - rood
8-10°  --> Cava – algemeen – bubbles
9-11°  --> Cava – de topproducenten - bubbles
8-10°  --> Chablis – algemeen – wit
10-12°  --> Chablis – premiers crus – wit
11-13°  --> Chablis – grands crus - wit
8-10°  --> Champagne – algemeen – bubbles
10-12°  --> Champagne – de topproducenten, blanc de blancs en prestigecuvées - bubbles
8-9°  --> Chasselas – algemeen – wit
15-16°  --> Chateauneuf du Pape – basiscuvées - rood
17-18°  --> Châteauneuf-du-Pape – de topproducenten - rood
10-12°  --> Châteauneuf-du-Pape – basiscuvées - wit
12-14°  --> Châteauneuf-du-Pape – de topproducenten - wit
7-9°  --> Chenin – algemeen zonder houtrijping – wit
9-11°  --> Chenin – algemeen met houtlagering
7-8°  --> Chenin – algemeen jonge Loire – wit
10-12°  --> Chenin – algemeen gerijpte Loire – wit
14-15°  --> Chianti – basiscuvées en lichere jaren - rood
15-17°  --> Chianti – de topproducenten en Riserva - rood
14-16°  --> Chinon – algemeen – rood
15-17°  --> Chinon – de topproducenten - rood
8-9°  --> Coteaux du Layon (zoet)
14-16°  --> Côtes du Rhône - basiscuvées - rood
16-17°  --> Côtes du Rhône – de topproducenten - rood
16-17°  --> Côtes du Rhône Villages – algemeen - rood
8-10°  --> Côtes du Rhône – algemeen - wit
10-12 °  --> Côtes du Rhône – de topproducenten - wit
14-15°  --> Dolcetto - basiscuvées - rood
15-16°  --> Dolcetto – de top - rood
15-16°  --> Douro - basiscuvées - rood
16-18°  --> Douro – de topproducenten - rood
7-8°  --> Elbling - wit
8-9°  --> Fendant - wit
16-18°  --> Gigondas – de top en prestigecuvées - rood
14-16°  --> Gigondas – basiscuvées - rood
8-9°  --> Graves – algemeen - wit
15-16°  --> Graves – algemeen – rood
10-12°  --> Graves – de topproducenten - wit
16-18°  --> Graves – de topproducenten - rood
8-9°  --> Grüner Veltliner – algemeen - wit
8-10°  --> Grüner Veltliner – prestigecuvées - wit
15-16°  --> Haut-Médoc – lichtere jaren - rood
16-18°  --> Haut-Médoc – de beste jaren en topproducenten - rood
15-16°  --> Languedoc – basiscuvées - rood
16-17°  --> Languedoc – prestigecuvées en de topproducenten - rood
8-9°  --> Loupiac - zoet - wit
15-16°  --> Margaux – algemeen - rood
16-18°  --> Margaux – de topproducenten en algemeen de beste jaren - rood
15-16°  --> Médoc - basiscuvées - rood
16-18°  --> Médoc – de topproducenten en algemeen de beste jaren - rood
11-12°  --> Meursault - basiscuvées – wit
12-13°  --> Meursault – topproducenten, 1er crus en de beste jaren - wit
13-14°  --> Mondeuse - wit
6-8°  --> Muscadet – wit
8-10°  --> Muscadet sur Lie - wit
14-16°  --> Navarra - basiscuvées - rood
15-17°  --> Navarra – de topproducenten en speciale cuvees - rood
15-16°  --> Nuits St. Georges - basiscuvées - rood
15-17°  --> Nuits St. Georges – de topproducenten en algemeen de beste jaren - rood
16-17°  --> Pauillac - basiscuvées - rood
16-18°  --> Pauillac – de topproducenten en algemeen de beste jaren - rood
14-16°  --> Penedès - basiscuvées - rood
16-17°  --> Penedès – de topproducenten - rood
13-14°  --> Pinotage - basiscuvées - rood
15-16°  --> Pinotage – de topproducenten - rood
8-10°  --> Pinot gris – algemeen – wit
8-10°  --> Pinot grigio – algemeen – wit
13-15°  --> Pinot noir - basiscuvées – rood
15-17°  --> Pinot Noir – prestigecuvées - rood
15-16°  --> Pomerol – algemeen – rood
16-18°  --> Pomerol – de topproducenten en algemeen de beste jaren - rood
10-11°  --> Pouilly-Fumé – algemeen – wit
11-14° --> Pouilly-Fumé – de topproducenten en algemeen de beste jaren - wit
10-12°  --> Quarts de Chaume – algemeen – wit
15-16°  --> Ribera del Duero (joven) - rood
17-18°  --> Ribera del Duero – speciale cuvees - rood
8-10°  --> Riesling - basiscuvées - wit
10-12°  --> Riesling – de topproducenten - wit
16-16°  --> Rioja (joven) - rood
17-17°  --> Rioja (crianza) - rood
17-18°  --> Rioja (reserva) - rood
7-8°  --> Rivaner - wit
7-9°  --> Rueda - basiscuvées - wit
9-10°  --> Rueda – de topproducenten - wit
9-11°  --> Sancerre - basiscuvées – wit
10-12°  --> Sancerre – de topproducenten - wit
14-15°  --> Sancerre – algemeen – rood
15-16°  --> Saint-Emilion – algemeen – rood
16-18°  --> Saint-Emilion – de topproducenten en algemeen de beste jaren – rood
16-17°  --> Saint-Estèphe – algemeen – rood
16-18°  --> Saint- Estèphe – de topproducenten en algemeen de beste jaren - rood
15-17°  --> Saint-Joseph – algemeen – rood
16-18°  --> Saint-Joseph – de top – rood
10-12°  --> Saint-Joseph – basis – wit
11-13°  --> Saint-Joseph – prestigecuvées - wit
15-16°  --> Saint-Julien – algemeen – rood
16-18°  --> Saint-Julien – de topproducenten en algemeen de beste jaren - rood
8-10°  --> Sauternes – algemeen – zoet
10-12°  --> Sauternes – de topproducenten en algemeen de beste jaren - zoet
6-7°  --> Schuimwijn – algemeen – bubbles
8-10°  --> Schuimwijn – de topproducenten - bubbles
14-15°  --> Shiraz - basiscuvées zonder houtrijping - rood
15-16°  --> Shiraz – basiscuvées met houtlagering - rood
16-17°  --> Shiraz – de topproducenten - rood
7-8°  --> Sherry (fino)
12-14°  --> Sherry (Amontillado)
12-14°  --> Sherry (Oloroso)
14-16°  --> Sherry (Cream)
8-8°  --> Soave - basiscuvées - wit
9-10°  --> Soave – de topproducenten en Classico- wit
8-10°  --> Spumante - basiscuvées - bubbles
10-12°  --> Spumante – de topproducenten - bubbles
8-9°  --> Tavel (rosé)
15-16°  --> Toro (joven)
16-17°  --> Toro (crianza)
14-15°  --> Valpolicella - basiscuvées - rood
15-16°  --> Valpolicella – de topproducenten - rood
7-8°  --> Vin de Pays - basiscuvées - wit
12-14°  --> Vin de Pays - basiscuvées - rood
7-8°  --> Vino de la Tierra - basiscuvées - wit
12-14°  --> Vino de la Tierra - basiscuvées - rood
14-16°  --> Vin de Pays – speciale cuvees - rood
14-16°  --> Vino de la Tierra – de topproducenten en prestigecuvées - rood
16-17°  --> Vino Nobile – de topproducenten - rood
14-16°  --> Zinfandel - basiscuvées - rood
16-17°  --> Zinfandel – de topproducenten - rood